Geen idee
Filosofie van het boerenverstand
Januari 2021: Geen idee is verschenen in een derde druk! Met een speciaal geschreven voorwoord waarin ik reflecteer op de receptie van het boek, tot nu toe.

Geen idee werd gepubliceerd op 22 maart 2017. Op 28 april verscheen een ‘multi-boek bespreking’ in het Nederlands Dagblad, getiteld ‘Met of zonder God grip op de werkelijkheid’. Een mooi commentaar: “In zijn uiterst prettig leesbare Filosofie van het boerenverstand probeert [de auteur] ‘het feit dat wat alle mensen met elkaar gemeen hebben juist in het eigene schuilt, in het veranderlijke, in het oneindige verschil' te erkennen en doordenken.’” En op 10 mei verscheen een zeer positieve recensie in Trouw met als mooiste passage: “Warndorff vertelt zijn verhaal zonder enige pretentie. Zelden lees je zoveel oprechte verwondering terug in een filosofische publicatie. Het hoofdstuk 'Het leven als drama', waarin Warndorff het grote mysterie van ons bestaan benoemt, is daarin een hoogtepunt. Het herinnert ons aan de wonderlijke, fundamenteel onbegrijpelijke en soms ook pijnlijke gegevenheid van het leven.” Zie https://www.trouw.nl/home/-geen-idee-van-jan-warndorff-oprechte-verwondering-over-de-werkelijkheid~a26a3dfd/.
17 mei: Taede Smedes (theoloog, filosoof, auteur en recensent) heeft een prachtige bespreking op zijn blog gezet, zie https://tasmedes.nl/jan-warndorff-denkt-het-leven-op-de-rand-van-de-afgrond-boekbespreking/. Om daar een indruk van te geven: "hij heeft een buitengewoon interessant boek geschreven dat ook nog eens buitengewoon goed geschreven is. Warndorff schrijft glashelder, maar tegelijkertijd poëtisch en bevlogen.Ik zou zelfs de kwaliteit ‘spiritueel’ aan dit boek durven toeschrijven, want het (be)leven van het filosofische denken is waar het Warndorff uiteindelijk om gaat. Warndorff wil geen studeerkamerfilosofie bedrijven, maar zijn boek wil geleefde realiteit worden." De recensie is ook overgenomen door NieuwWij, https://www.nieuwwij.nl/tag/jan-warndorff/.
Ook Anton Simons heeft een positieve en filosofisch doorwrochte bespreking op zijn blog gezet: http://simons-ideeen.blogspot.nl/2017/05/geen-idee-warndorff.html. "Ik wil elke lezer van deze blog aanraden dit prachtige en belangrijke boek te lezen", schrijft hij.
In juli is een mooie boekbespreking verschenen op de site ethiek.nl (http://www.ethiek.nl/nieuwe_boeken/bespr%202017/Warndorff%20Boerenverstand%20%20(2017).htm).
En voor het online tijdschrift Civis Mundi schreef Toon van Eijk een gedetailleerde en heel positieve bespreking (maart 2018), https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=3859.
De weekendeditie van NRC Handelsblad (5/6 augustus 2017) bevatte een uitgebreid verslag van een interview met Marjoleine de Vos (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/04/probeer-van-zoveel-mogelijk-zoveel-mogelijk-te-houden-12370367-a1568926). De aankondiging op de voorpagina pakt precies de kern van mijn voorstel tot een ander gebaar: 'Het leven is niet om te begrijpen, maar om van te houden.'
Mede dankzij het interview in NRC kwam mijn boek in week 33 als hoogste binnenkomer binnen op de bestseller top 60, en bereikte zelfs de vijfde plek in de top-tien van non-fictie! Helaas was de eerste druk daarmee ook direct uitverkocht, waardoor het die plek maar kort kon behouden. Na 2 weken verscheen de 2de druk, op 24 augustus 2017. En in december 2020 verscheen de derde druk, met een speciaal voor die gelegenheid geschreven voorwoord.
Geen idee werd in februari 2018 opgenomen in de longlist voor de Socratesbeker, de landelijke prijs voor het meest urgente filosofieboek van het afgelopen jaar.
Andere reacties: ‘Geen idee is een sprankelend betoog dat met een verbluffend vanzelfsprekend uitgangspunt ons leven verdedigt tegenover de koloniserende machten van godsdienst, politiek, wetenschap en maatschappij.’ (Hans van Rappard, Stichting Filosofie Oost-West)
‘Een originele, eigenzinnige en goed geschreven levensfilosofie. Het leest soepel en het bruist, met veel concrete voorbeelden.’ (Martien Schreurs, Universiteit voor Humanistiek)
Verdere besprekingen zijn te vinden op GoodReads, en ook op bol.com hebben diverse lezers recensies geplaatst.